Z inovativnimi rešitvami do nadgradnje sistemov za upravljanje z vodo

Voda predstavlja vedno bolj dragocen naravni vir, neprekinjena oskrba s pitno vodo pa je eden izmed vedno bolj pomembnih izzivov, s katerim se sooča sektor upravljanja z vodo – k temu dodatno prispevajo vprašanja varovanja, zaščite in nadgradnje kritične infrastrukture.


Podjetja in organizacije zato v dobi digitalizacije vedno pogosteje uporabljajo informacijsko tehnologijo za pomoč pri upravljanju oskrbe z vodo, odkrivanju puščanja na vodni infrastrukturi ter spremljanju porabe vode, pri tem pa igra pomembno vlogo omrežje 5G.


Številne izboljšave, povezane z upravljanjem vodnih virov, so varnejše in bolj učinkovite prav ob podpori omrežja pete generacije, predvsem na podlagi povezljivosti z velikim številom naprav na enkrat, ki jih je v nadaljevanju mogoče povezati s senzorji za zagotavljanje podatkov, s katerimi lahko podjetja razpolagajo v realnem času.

Z avtonomnim delovanjem infrastruktur, množično povezavo naprav ter uporabo in analizo podatkov, omrežje 5G omogoča celovito upravljanje infrastrukture vodnega cikla. Vsestranskost omrežja 5G in hiter razvoj pametnih naprav, kot so na primer senzorji, tako že kmalu obeta pametnejšo in varnejšo vodovodno infrastrukturo.

Omrežje 5G na Tajskem že podpira sistem za upravljanje vode

Skupina WHA – vodilni ponudnik rešitev za logistiko, komunalne in energetske rešitve na Tajskem, vidi učinkovito upravljanje z vodo kot ključ do trajnosti.


Za izboljšanje upravljanja z vodo so uvedli rešitev s podporo IoT rešitev (IoT – internet stvari), ki omogoča prenos podatkov iz senzorjev visoke natančnosti v realnem času za pravočasno in učinkovito analizo vode. Taka rešitev med drugim omogoča spremljanje kakovosti vode za tovarniško uporabo, kar zmanjšuje človeške napake, predvsem z natančnim odčitavanjem ravni kislosti in alkalij (pH). S podatki, ki se prenašajo preko stabilnega in učinkovitega omrežja 5G, omogoča tudi avtomatizirane senzorske meritve nivoja kisika v vodi. To je bilo dosegljivo ob namestitvi IoT senzorjev, ki so povezani prek omrežja 5G, ti pa skupini WHA omogočajo upravljanje vode z optimalno učinkovitostjo in nižjimi stroški upravljanja. Rešitev zagotavlja nemoteno spremljanje nivoja vode in pomaga pri določanju optimalnega procesa prečiščenja odpadnih voda za namene ponovne uporabe.


Upravljanje s kritično infrastrukturo bo tako od držav kot podjetij zahtevalo vedno več pozornosti, pri čemer pa ne bo bistveno zgolj sodelovanje med vsemi deležniki, ampak tudi vzpostavitev novih inovativnih rešitev, ki jih trenutno v največji meri lahko podpira zgolj omrežje 5G.


Viri: Verizon, Waterworld in dtac.


Preberite tudi Sodobne tehnologije bodo pomagale varovati in ohranjati naše okolje in 5G ne škoduje okolju.