Tehnologija bo izboljšala kakovost našega življenja

Napredne digitalne rešitve so omogočile veliko inovativnih izboljšav, ki so v veliki meri namenjene izboljšanju življenjskega standarda. Digitalizacija tudi na področju zdravstva prinaša pomembne spremembe in priložnosti, nekatere izmed njih pa bodo možne le ob vpeljavi mobilnega omrežja pete generacije.

Slepi in slabovidni se nemalokrat počutijo ovirane pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Tako je prečkanje ceste, prebiranje časopisa ali iskanje vstopa v stavbo za njih vse prej kot samoumevno. Z uporabo očal razširjene in navidezne resničnosti, ki so podprti z omrežjem 5G ali pametnih očal z vgrajeno kamero, se lahko posamezniki z motnjami vida v realnem času povežejo s svetovalci, ki jih lahko vodijo skozi določene dejavnosti v vsakdanjem življenju. Podjetje, ki že uporablja takšne rešitve je ameriško podjetje Aira. Gre za podporno storitev, ki združuje tehnologijo nosljivih naprav, umetne inteligence in razširjene resničnosti vse z namenom omogočiti kar se da neodvisno življenje slepim in slabovidnim ljudem po vsem svetu.


Čeprav Wi-Fi do neke mere izpolnjuje zahteve glede zmogljivosti prenosa slik ali glasovnih sporočil, omrežje 5G zagotavlja občutno višjo hitrost prenosa podatkov in povezljivosti z minimalno zakasnitvijo v realnem času.

Kako prelisičiti možgane, da omilimo bolečino?

Še eno področje, kjer bodo naprave, podprte z razširjeno in navidezno resničnostjo ter omrežjem 5G pomagale ljudem, bo v primeru rehabilitacijske terapije. Pametna očala, ki jih uporablja oseba z amputirano okončino, lahko na mestu izgubljene roke ali noge projektirajo podobo, kar na nek način »prelisiči« možgane, da mislijo, da se izgubljeni ud v resnici premika. Tako se lahko do neke mere premaga »fantomska bolečina« v amputiranih udih.


V času pandemije covida-19 tudi vse več organizacij in fakultet išče nove virtualne načine za usposabljanje in izobraževanje osebja in študentov. Uporaba očal, podprtih z razširjeno in navidezno resničnostjo v bolnišnici, učilnici ali celo doma bi lahko študentom medicine in pripravnikom omogočilo izvajanje vadbenih postopkov v virtualnem okolju (z virtualnimi bolniki) v realnem času. Omrežje 5G bo pri tem igralo pomembno vlogo, ker lahko njegova visoka pasovna širina omogoča predvajanje posnetkov visoke ločljivosti, ki so potrebni za raven podrobnosti v kirurškem procesu. Hkrati omrežje 5G omogoča nizko zakasnitev ter odpravlja oz. minimizira zamike in tresenje, zaradi česar bi se lahko bolniki počutili slabo.


Uporaba novih tehnologij bo v vseh sektorjih omogočila velik digitalni preskok, uporabnikom pa se bo na podlagi inovativnih digitalnih rešitev kakovost življenja nedvomno izboljšala.


Preberite tudi, kakšen napredek bo 5G še omogočil v zdravstvu.