Tehnološke rešitve s 5G na olimpijskih igrah

Olimpijske igre v Tokiu je pandemija covid-19 zaznamovala tako časovno kot tudi izvedbeno. Nepredvidljive razmere fizičnih omejitev so organizatorje med drugim spodbudile tudi k iskanju naprednih digitalnih rešitev.


Olimpijske igre so globalni športni dogodek, na katerem zaradi poslabšanja pandemioloških razmer ne bo navijačev. Japonska se bo kot organizatorka tega izziva lotila z inovativnimi pristopi in sodobnimi tehnologijami. 5G bo z boljšo hitrostjo in zmogljivostjo omogočal bolj pristen ogled v živo prek videoposnetkov ultra visoke ločljivosti, ki odzivno prenašajo dogajanje. Nizka latenca, značilna za 5G, bo še dodatno poglobila razširjeno resničnost realnega sveta prek digitalnih vsebin. Inovacije na področju izboljšane digitalne izkušnje gledalcev so razvili za tri specifična športna prizorišča: jadranje, plavanje in golf. Kljub temu, da bo obisk okrnjen, lahko pričakujemo, da se bodo inovacije hitro prenesle tudi na prihodnje športne dogodke.


Gledalci jadranja bodo lahko odložili svoje daljnoglede

Veliki športni dogodki so odskočna deska za novosti, ki jih bo 5G prinesel na to področje. Za gledalce jadranja se pripravlja sprememba, ki so jo razvili za prizorišča na kopnem. Uporaba ultra realistične komunikacijske tehnologije namreč omogoča takojšen video prenos z ločljivostjo 12K. V primeru fizične prisotnosti občinstva je prenos dogajanja mogoče spremljati na 50-metrskem zaslonu, ki plava na vodi pred gledalci.


Plavanje skozi razširjeno resničnost

5G bo v centrih za vodne športe s hitrejšim prenosom podatkov na določenih sediščih gledalcem omogočal izkušnjo razširjene resničnosti. Prek nosljivih naprav so med opazovanjem plavanja vidne dodatne informacije o tekmovanju in končni rezultati v realnem času.Golf od blizu in daleč

Pri spremljanju golf turnirjev so organizatorji prepoznali razlike pri bližini opazovanja dogajanja. Nekateri raje opazujejo iz ene točke, drugi sledijo dogajanju. Rešitev so tako našli v hitrem prenosu in nizki latenci 5G tehnologije, pri kateri si gledalec na izposojeni napravi lahko sam izbere pogled z več možnih lokacij.


Virtualno navijanje v realnem času

Kljub temu, da na prizorišču olimpijskih iger v Tokiu ne bo navijačev, bo instantnost komunikacije na družbenih omrežij zbližala tekmovalce z navijači. S pomočjo sodobnih tehnologij in omrežja 5G so organizatorji vzpostavili projekt »Share the passion« oziroma »Delite strast«. Sporočila podpore iz vsega sveta bodo prikazana prek zaslonov na prizoriščih, tekmovalci pa bodo v realnem času lahko prejeli pozitivne spodbude gledalcev in svojih bližnjih.


Učinkovito povezljivost sodobnega omrežja lahko izkoristijo tudi novinarji s celega sveta, ki jim dogajanja ne bo več potrebno spremljati z mesta tekmovanja, ampak prek ažurnih video vsebin in avtomatskega prevajanja. 5G torej predstavlja tehnološke rešitve tako za športne navdušence, športnike, spremljevalno osebje, nove inovativne pristope pa lahko pričakujemo tudi na hibridnih športnih dogodkih v prihodnosti.


Preberite tudi, katere 5G rešitve se na športnih dogodkih že uporabljajo.