Sodobne tehnologije ob pomoči omrežja 5G spreminjajo, kako doživljamo umetnost

Občutenje umetnosti na popolnoma nov, vznemirljiv način bo postalo glavno vodilo muzejev, galerij in razstav, če bodo želeli slediti toku sprememb v družbi. Tehnološke rešitve, podkrepljene z omrežjem 5G, bodo pri tem pomagale doživljanje umetnosti povzdigniti na popolnoma nov nivo.


Danes se lahko v udobju lastnega doma sprehodimo virtualno skozi muzeje ali razstave. Takšna izboljšana muzejska izkušnja pritegne mlajšo generacijo k ogledu umetnin, ki si jih v živo morda ne bi uspeli ogledati. Obogatena izkušnja pa ne pritegne samo mlajše generacije, ampak vse, ki so v iskanju bolj nemotene in interaktivne izkušnje. Omrežje 5G zaradi svoje hitrosti prenosa podatkov in povezljivosti z minimalno zakasnitvijo izboljšati delovanje aplikacij in naprav ter s tem bistveno spremeniti, kako doživljamo umetnost.


Muzejska doživetja, ki puščajo vtis

Področje, ki že sedaj spreminja muzejska doživetja, so QR kode in interaktivne inštalacije ob podpori razširjene resničnosti. Te obiskovalcem na inovativen način prenesejo zanimive informacije o umetniških delih, ljudeh in živalih ter zagotovijo doživetje, ki bo še dolgo pustilo vtis.


Narodna galerija, kot največja galerija v Sloveniji pri nas, hrani največjo zbirko likovnih del na slovenskem ozemlju in je zato tudi postavljena pred izziv – kako približati zbirke umetnin obiskovalcev, ob tem informirati na način, ki je zanimiv, poučen in zapomnljiv ter posledično privabljati nove obiskovalce na ogled. Rešitev se skriva prav v QR kodah. Te so v bližini umetniškega dela in vsebujejo video ter avdio reference. Obiskovalci se tako med sprehajanjem po hodnikih zbirk ustavijo pri umetnini, ki jim je zapela za oko in s pametnim mobilnim telefonom poskenirajo kodo. Takšni interaktivni vodniki omogočijo individualno doživetje z manj gneče in hrupa. Obiskovalcu pa ponudijo informacije o likovnih delih, kdaj so nastali in kaj predstavljajo.Umetnost obogatene resničnosti

Še bolj edinstveno in razburljivo doživetje pa omogočajo AR kode (ang. »Augmented Reality QR codes«), znotraj katerih so umeščene povezave do razširjene resničnosti. Z uporabo takšne AR kode lahko obiskovalci dodobra raziščejo podrobnosti likovnega dela s pomočjo 3D animacije ali videa razširjene resničnosti – ob podpori omrežja 5G te torej umetnine zares oživijo.


Dober primer iz tujine predstavlja projekt »Revivre« iz Nacionalnega naravoslovnega muzeja v Parizu. Obiskovalcem ponuja interakcijo z 11 izumrlimi bitji, ki se prikažejo po tem, ko si obiskovalec nadene pametna očala. Izumrla bitja, kot so sabljasti tiger ali dodo ptica postanejo popolnoma animirani v živahnih barvah pred očmi obiskovalcev in to brez motečih vizualnih ali zvočnih signalov.


Viri: Beaconstac, The Korea Times, AR Code in Jing Culture & Commerce


Preberite tudi, kakšne spremembe prinaša 5G na področju zabavne industrije.