Sodobne tehnologije kot priložnost za filmske ustvarjalce

Ob podpori omrežja 5G omogočajo sodobne tehnologije filmskim ustvarjalcem ustvarjanje in deljenje materiala zgolj s pametnim telefonom in zanesljivo omrežno povezavo z minimalno zakasnitvijo prenosa podatkov.


Snemanje filmov je v preteklosti sestavljalo ogromno podpornih filmskih ekip, oddaljene in eksotične lokacije ter obsežna količina opreme. Prihod pete generacije mobilnega omrežja pa bo omogočil povezovanje ekip z vsega sveta, občutno nižje stroške in boljšo časovno učinkovitost.


Delo filmskih ustvarjalcev je danes organizirano tako, da je eksponentno hitrejše in cenejše v primerjavi s preteklostjo. S pametnimi telefoni in digitalnimi kamerami, povezanimi z omrežjem 5G, lahko ustvarjalci filmov v realnem času posnetek prenesejo v studio na drugem koncu sveta. Tako lahko režiser na oddaljeni lokaciji spremlja igralca, poda mnenja in daje ukaze za ponovno snemanje. S tem ne bo možno samo zmanjšati pogostost službenih potovanj, ampak tudi omogočiti boljšo povezanost med različnimi strokami in sodelavci.

Omrežje 5G predstavlja priložnost tudi za mlade ustvarjalce filmov, ki si potovanja in drago opremo težje privoščijo. V praksi se namreč film lahko posname na pametnem telefonu in se nato naloži v podatkovni oblak. Še pred leti bi bil ta potek dela izjemno drag in zamuden zaradi nakupa in pošiljanja številnih fizičnih trdih diskov, ki so se pošiljali sem in tja na različne lokacije. Toda prenos posnetkov v skoraj realnem času ob visokem razponu pasovne širine in z nizko zakasnitvijo pomeni, da lahko sedaj filmski ustvarjalci upravljajo z na stotine gigabajtov posnetkov v realnem času. Posledično filmski ustvarjalci tudi ne potrebujejo več ekipe na eni lokaciji ali številčne in drage opremo. Filmskim ustvarjalcem bo omrežje 5G omogočilo, da povežejo ekipe na podlagi njihovih sposobnosti in zmožnosti, namesto iskanja članov glede na njihovo fizično lokacijo.


Omrežna povezava 5G bo filmskim ustvarjalcem omogočila, da v krajšem časovnem obdobju posnamejo več materiala. Prenos podatkov prek omrežja 5G tako pomeni krajši čas nalaganja in prenosa datotek. Na drugi strani lahko prednosti omrežja 5G občutijo tudi ljubitelji filmov, saj lahko hitreje prenesejo visokokakovostne filmske uspešnice.


Viri: Verizon - Photography, Business of Apps, Mylio in Verizon - Filmmaking.


Preberite tudi Kinodvorane bodo z omrežjem 5G zaživele v novi dimenziji, Razvoj zabavne industrije s pomočjo 5G in Mobilne aplikacije prihodnosti.