S 5G bodo tovarne še pametnejše

Industrija 4.0 odprtih rok sprejema uporabo tehnologije 5G za izboljšanje avtomatizacije v proizvodnih tovarnah.


Ob besedni zvezi »pametna tovarna« najpogosteje pomislimo na tovarno, kjer delajo roboti in ni ljudi. Ampak pametna tovarna niso roboti – že sedaj imamo robotizirane tovarne. Pametne postanejo, ko začnejo roboti komunicirati drug z drugim in z okoljem. Pametne postanejo, ko uporabljajo nove tehnologije, da bi ustvarile kohezivni ekosistem in z dovršeno avtomatizacijo vplivajo na operacije, procese, podjetja in dobavno verigo, tako da je celoten proces čim bolj učinkovit. Te pametne tovarne, ki jih pogosto omenjamo v kontekstu industrije 4.0, optimizirajo upravljanje s podatki in umetno inteligenco.


Optimizacija s 5G

5G ponuja veliko večjo pasovno širino in hitrost kot katera koli prejšnja mobilna omrežja, zato je gonilo nove industrijske revolucije. Omogoča, da podatki veliko hitreje potujejo med dvema točkama. 5G bi lahko nadomestil fiksne omrežne povezave med stroji in napravami, kar pomeni, da lahko proizvodni proces doseže višjo raven in hitrost inovacij.Pametna tovarna

Glavna orodja, ki so potrebna za pametne tovarne prihodnosti, že obstajajo: internet stvari, napredni senzorji, tehnologije velikih podatkovnih zbirk, krmilniki in tehnologije vodenja, napredne telekomunikacijske tehnologije... Nekatere tovarne slednje že s pridom izkoriščajo, najpogosteje v proizvodni dejavnosti, ki je eden najpomembnejših sektorjev za inovacije in industrijsko digitalizacijo tehnologije 5G.

Najnovejša tehnologija je zelo napredna in predstavlja ogromen preboj za npr. predelovalno industrijo, ki omogoča manj ročnega dela, pospešitev avtomatizacije in nižje stroške. Po vsem svetu predelovalna industrija postaja vse bolj inteligentna, prilagodljiva, storitveno usmerjena in vrhunska. 5G omogoča delo na daljavo tudi v panogah, kjer so določena opravila riskantna (npr. delo s kemikalijami, težkim tovorom, s plini in barvami itn.). Z avtomatizacijo, ki jo omogoča tudi izmenjava podatkov v realnem času, je delo organizirano učinkoviteje in varneje. Povpraševanje po visokozmogljivih brezžičnih omrežjih v pametni proizvodnji narašča, 5G pa lahko zagotavlja visokokakovostne in prilagodljive omrežne zmogljivosti za proizvodne sisteme in vključuje podatke vseh členov v verigi.


Nova industrijska revolucija

Zmogljivosti 5G, kar zadeva hitrost, zanesljivost, pokritost in varnost, ustrezajo strogim zahtevam industrijskih storitev in spodbujajo hitro uvajanje »industrijskega interneta. Napovedi kažejo, da bo trg pametne proizvodnje 5G do leta 2025 vreden preko 190 milijard evrov (približno 232 milijard ameriških dolarjev) in da bo recimo zgolj Kitajska do leta 2030 za opremo 5G za industrijsko uporabo porabila več kot 61 milijard evrov (približno 74,3 milijarde ameriških dolarjev).


V prihodnosti bo umetna inteligenca v kombinaciji s 5G ustvarila ne le več pametnih izdelkov interneta stvari (IoT), ampak se bo posledično povečala tudi produktivnost, avtomatizacija proizvodnih linij, izboljšala pa se bo tudi komunikacija v dobavni verigi.


Viri: Manufacturing Global , Huawei, Orange Business in Ericsson


Preberite tudi kako bo napredovalo področje javne varnosti.