Optimizacija dela na gradiščih s 5G

Omrežja 5G lahko pripomorejo tudi k učinkovitejšemu in varnejšemu delu na gradbiščih.


Omrežja pete generacije in tehnologije, kot je internet stvari (IoT), bodo gradbeni panogi omogočile nadaljnji razvoj in napredek, hkrati pa tudi večjo varnost za zaposlene.


Iz Pekinga so že lani poročali o prvem pametnem gradbišču, kjer inženirji in geodeti nosijo 5G očala, na katerih lahko ves čas spremljajo informacije, ki jih v določenem trenutku potrebujejo; vse od lokacije, na kateri se nahajajo, do pregleda nad napredkom gradnje v realnem času in poročil s podatki o zdravju zaposlenih. Sistem zdravstvene analize lahko na mestu zazna več kot deset fizioloških kazalcev, vključno s krvnim tlakom ter srčno aktivnostjo. Zaznava tudi ali delavec nosi pametni telovnik, zaščitno čelado, primerne čevlje ali druga ustrezna zaščitna oblačila kar lahko pripomore k večji varnosti pri delu.Z uporabo novih naprednih tehnologij, ki jih prinaša tudi razvoj 5G, vključno z umetno inteligenco (AI), blockchainom, internetom stvari (IoT) in robotiko, bo delo na gradbiščih lažje in predvsem bolj varno, saj bodo tehnologije lahko človeka nadomestile tam, kjer je zanj nevarno, kamor ne sme ali celo ne more. Pomemben del napredka bo tudi upravljanje nevarne mehanizacije na daljavo, kar bo zaposlenim prav tako omogočilo varnejša delovna mesta.


Enostavneje, bolj pregledno in kakovostno

Pomembni vidiki digitalizacije gradbene industrije so poenostavitev delovnih postopkov, večja preglednost in boljša kakovost izvedbe, zato pa je potrebno hitro, zanesljivo in zmogljivo omrežje. Marsikatero rešitev že omogoča obstoječa tehnologija, 5G pa bo zaradi zagotavljanja izjemne hitrosti prenosa podatkov, nizke zakasnitve ter ogromne zmogljivosti in povezljivosti velikega števila naprav, omogočil dodaten napredek in optimizacijo. Med drugim govorimo o razmahu umetne inteligence, izgradnjo informacijskega modeliranja in obdelavo velikih količin podatkov. Naprave interneta stvari (IoT) namreč niso več zgolj senzorji, temveč se razvijajo v napredne računalnike, ki so tudi v gradbenih projektih sposobni novih in zahtevnih aplikacij, kot so sledenje in servis opreme, razširjena resničnost (AR), informacijsko modeliranje (BIM) in predvidevanje vzdrževanja, spremljanje napredka, varnosti ter kakovosti gradnje.


Optimizacijo pa bo omogočila tudi boljša dobavna veriga, kjer bodo eno izmed ključnih vlog odigrali podatki v realnem času, vključno z učinkovitim zbiranjem in analizo le-teh.


Vir: Global Construction Review


Preberite več o industriji 4.0 in pametnih pristaniščih.