Obogatena izkušnja pri delu v pametnih pisarnah

Omrežje 5G ima s svojo hitrostjo interneta, ki je do 100-krat hitrejši od omrežij LTE/4G, velik potencial, da okrepi pisarniško tehnologijo, kot jo poznamo danes. Poleg tega pa podjetjem omogoča varnejšo in bolj učinkovito delo od doma, ki je med zaposlenimi v zadnjem času vedno bolj priljubljeno.


Tehnologija 5G se vztrajno širi, ob tem pa lahko razvoj pričakujemo tudi pri pisarniški tehnologiji naslednje generacije. Ta bo ob pomoči navidezne resničnosti uporabnikom ponudila obogateno izkušnjo na sestankih, omogočila pa bo tudi avtomatizirano upravljanje pisarniških naprav in opreme. Ker se v pisarnah in drugih delovnih prostorih uporablja ogromno različnih naprav, bosta tehnologija 5G in internet stvari (IoT) omogočila hitrejšo in neprekinjeno povezavo med njimi, s tem pa tudi bolj kakovostno delovno okolje.


Višja hitrost prenosa podatkov in večja pasovna širina omrežja 5G bosta omogočila, da bo več uporabnikom hkrati omogočen dostop do istega omrežja za brezhibno, visokohitrostno povezavo in to z minimalnim naporom. Večja pasovna širina bo umetni inteligenci (AI) omogočila analizo ogromne količine podatkov v realnem času – s tem pa bi pametne pisarne oz. pametne zgradbe s pomočjo senzorjev gibanja lahko same komunicirale in bile v interakciji z zaposlenimi.


Na drugi strani pa imata navidezna in razširjena resničnost potencial, da digitalizirata delovna mesta. Začele bi se uporabljati sejne sobe navidezne resničnosti, kar bi spletne sestanke zelo približalo interakcijam v živo.

Pametne pisarne prihodnost Južne Koreje

Južnokorejski brezžični operater si je zamislil okolje, kjer bi bil za izpolnjevanje vseh delovnih nalog potreben le pametni telefon. Pametna pisarna bi bila povezana z omrežjem 5G, ki bi bistveno izboljšal delovno učinkovitost in produktivnost. Tako bi v prihodnosti namizne računalnike in prenosnike zamenjali za mobilno virtualno namizno infrastrukturo (po angleško »Virtual Desktop Infrastructure«) ali s kratico VDI. Z njeno pomočjo bi zaposleni svoje delo opravljali na skupnem monitorju brez prenosnega računalnika, svoje pametne telefone bi morali zgolj povezati s priklopno ploščo.


Viri: Jones Lang LaSalle IP, Inc. in FutureIoT.


Preberite tudi o mobilnih aplikacijah prihodnosti, 5G in delu od doma ter kako bo 5G vplival na poslovanje podjetij.