Napredek na področju javne varnosti

Za javno varnost je ključnega pomena hitra odzivnost.


Zanesljiva in hitra komunikacija je ključnega pomena za vse službe, ki rešujejo življenja in lastnino ob nesrečah in drugih dogodkih, ki zahtevajo njihov odziv. Policisti, nujna medicinska pomoč, gasilci in druge službe uporabljajo različna informacijsko-komunikacijska omrežja, ki pa imajo svoje omejitve. Rešitve, ki jih prinaša 5G, kot so manjša zakasnitev oz. latenca, povezljivost velikega števila naprav, zmogljivost obdelave velike količine podatkov in zanesljivost, omogočajo še boljšo odzivnost in lahko dodatno podprejo področje javne varnosti.


Prednosti za nujne službe

V tujini, na primer v Barceloni, že potekajo pilotni projekti, v katerih so reševalna vozila opremljena s tehnologijo 5G, kar zdravnikom specialistom omogoča, da iz bolnišnice spremljajo dogajanje v reševalnem vozilu in reševalcem nudijo navodila ter pomoč. Prav tako so v barcelonskem projektu 5G First responders preskusili, kako s pomočjo tehnologije 5G izboljšati odzivnost v nujnih primerih. Simulirali so epileptični napad otroka na ulici, kjer je prvi na pomoč priskočil lokalni policist, opremljen z naglavno kamero, ki jo upravlja z govorom in v realnem času s pediatrom v bolnišnici deli različne podatke o ponesrečencu (zvok, slika, lokacija...). Zdravnik specialist v bolnišnici, v tem primeru pediater, lahko tako tistemu, ki se v nesreči prvi odzove, nudi potrebne informacije in navodila za stabilizacijo stanja bolnika.Podobne tehnološke rešitve so zelo uporabne tudi za druge nujne službe, na primer za gasilce, ki so lahko prek naprav 5G so povezani (zvočno, video, točna lokacija) tako med seboj, kot z drugimi reševalnimi ekipami, na primer z medicinsko, ki se ob spremljanju stanja v živo lahko lažje pripravi za sprejem in obravnavo ponesrečencev. Tovrstno rešitev je ponudilo startup podjetje Qwake, in sicer platformo za razširjeno resničnost ter 5G, ki je v pomoč gasilcem, da v okoljih, kjer je resnično slaba ali skoraj nična vidnost, vseeno vidijo skozi dim. Čelada z dodano razširjeno resničnostjo (AR) uporablja toplotno zaznavo, kar uporabniku omogoča, da lahko vidi skozi dim in temo ter hitro najde ponesrečence. Z dodano umetno inteligenco (AI) pa lahko pametna čelada predvidi hitrost in obseg požara ter poda priporočila glede reševanja.


Uporaba rešitev 5G omogoča prenos visokokakovostnih slik in obdelanih raznovrstnih podatkov izredno hitro - če pri omrežju LTE/4G odziv traja nekaj deset milisekund, naj bi bila latenca pri 5G zmanjšana zgolj na 1 milisekundo. Različni reševalci lahko torej učinkovito in hitro delijo informacije, ki so nujne za boljši ter hitrejši odziv v primeru nesreč.


Viri: 5G Connected Ambulance, 5G First responders, QwakePreberite tudi kaj je 5G in kako deluje ter na katerih področjih bo tehnologija pete generacije prinesla koristi uporabnikom.