Miti o omrežju 5G, 2. del

Kaj o 5G drži in kaj ne?


Ob prihodu zmogljivejšega omrežja 5G se v družbi krešejo mnenja o tem, ali je 5G varen za zdravje ljudi in živali, ali bomo morali kupiti novi telefon… Prvi del mitov in resnic lahko preberete tu.


MIT: 5G bo pospešil robotizacijo in nadomestil človeško delo

Ljudje se ob omembi robotizacije in digitalizacije prestrašijo in vprašajo, ali mi bo robot vzel službo. Bojazen, da nam bodo stroji vzeli delo, obstaja že od izumitve strojev. Ko so se pojavili računalniki in ko so stroji postali močnejši in sposobnejši, se je raven skrbi povečala. To težavo je v 60-ih letih prejšnjega stoletja obravnaval tudi Nobelov nagrajenec ekonomist Herbert Simon.


Robert Gordon, profesor družbenih ved na univerzi Northwestern, trdi, da v 250 letih od prve industrijske revolucije še nikoli ni bilo tehnologije, ki bi povzročala množično brezposelnost, in ni razloga, da bi verjeli, da bo umetna inteligenca spremenila ta vzorec. Bo pa 5G pospešil digitalizacijo, avtomatizacijo in robotizacijo, kar bo posledično omogočilo nove priložnosti. S pomočjo hitrega omrežja in napredne tehnologije bodo ljudje lahko opravljali več ustvarjalnega dela, monotono, fizično zahtevno ali nevarno delo pa prepustili robotom. Nenazadnje bo 5G omogočil tudi večjo varnost pri upravljanju nevarnih strojev in mehanizacije. S kemikalijami in drugimi nevarnimi snovmi pa bi lahko delali na daljavo in tako povečali varnost zaposlenih. Za vsa visokotehnološka dela bo še vedno ključen človek, saj je treba nove tehnologije in naprave nadzirati, zato so skrbi, da bo 5G nadomestil človeka, odveč. Nasprotno. Pričakovati je, da bo 5G omogočil nove delovna mesta z visoko dodano vrednostjo.MIT: S 5G bo varnost omrežij ogrožena

Kibernetska varnost je nekaj, s čimer se spopadamo skozi vse generacije mobilnih komunikacij in s 5G ne bo nič drugače. Organizacije, ki izvajajo nove varnostne ukrepe in uporabljajo 5G arhitekturo, so v najboljšem položaju, da se ustrezno in dobro zaščitijo.

Pravzaprav uvajanje 5G obljublja nove zanimive možnosti za poslovni svet in njegovo sposobnost izboljšanja varnostnih ukrepov in boja proti spletnim kriminalcem. Uporaba tehnologij, kot so umetna inteligenca (AI), računalništvo v oblaku in uvajanje interneta stvari (IoT), so ogrodje močnega omrežja, ki ga zagotavlja tehnologija 5G.

Visoka hitrost, ki jo ponuja 5G, bo omogočila tudi uvedbo kibernetskih tehnologij, kot je globinski pregled paketov (DPI), vrsto obdelave podatkov, ki podrobno pregleduje vse podatke, ki se pošiljajo prek računalniškega omrežja, ipd.


Je pa v zagotavljanje varnosti vključenih več deležnikov, od operaterjev, proizvajalcev opreme, odločevalcev, posameznikov, vendar pa so ključni strogi standardi, ki veljajo za vse. Z vidika kibernetske varnosti je 5G standardizirana in dobro nadzirana tehnologija; izmed vseh preteklih komunikacijskih tehnologij je celo najbolj regulirana s strani državnih administracij in operaterjev.


Viri: Guardian, Interesting Ingineering, All Connect, Security Week, Infosecurity Magazine, Forbes, Smart Industry


Preberite še o teorijah zarote.