Metaverse, internet prihodnosti

Digitalni svet, kot smo ga lahko spoznali v znanstvenofantastičnih filmih ali preko izkušnje razširjene (AR) in navidezne resničnosti (VR), bo kmalu na dosegu roke. Imenujemo ga Metaverse in predstavlja virtualno okolje, kjer se bomo lahko virtualno srečevali, delali in igrali s pomočjo rešitev razširjene in navidezne resničnosti - VR slušalk, AR očal ali aplikacij na pametnih telefonih.


Metaverse je digitalna infrastruktura, podobna internetu, ki bo zahtevala različne vrste programske opreme (AV, VR, AI – umetna inteligenca, IoT – internet stvari ipd.), sposobne IT razvijalce in ogromno število uporabnikov, da bo resnično zaživela. Vključevalo bo tudi druge vidike spletnega življenja, kot so nakupovanje in družbeni mediji. Gre za nadaljevanje evolucije povezljivosti, kjer bomo lahko svoje virtualno življenje živeli na enak način kot naše resnično življenje.

Kakšno vlogo bo imelo omrežje 5G v virtualnem okolju Metaverse?

Podobne izkušnje so že sedaj omejene s tem, kako daleč lahko realizirajo izkušnje VR in AR. Sodobne tehnologije namreč potrebujejo hitrejša omrežja z manjšo zakasnitvijo, ki lahko omogočijo prenos ogromnih količin podatkov med strežniki v oblaku in njihovimi napravami, ne glede na to, ali so to slušalke VR ali roboti, ki jih poganja umetna inteligenca. In ravno omrežje 5G bo tisto, ki bo začelo odpirati možnosti Metaversa.


Naraščajoči dostop do omrežja 5G lahko podpira stalen razvoj Metaverse z zagotavljanjem hitrosti in moči, ki omogočata delovanje digitalnih svetov. Podjetja za mobilno strojno opremo že sedaj razvijajo naprave, ki so pripravljene podpreti omrežje 5G. Slednja lahko poganjajo programsko opremo in aplikacije navidezne in razširjene resničnosti. In prav mobilne naprave, podprte z omrežjem 5G bodo tiste, ki bodo z napredno programsko opremo podpirale Metaverse.


Ker se razvijamo v smeri življenja tako v resničnem kot digitalnem svetu, ponuja Metaverse ključno prednost: dostopnost. Ljudje, ki ne morejo potovati, bodo lahko sodelovali virtualno, saj jim bo omogočeno, da »odidejo oz. odpotujejo« tja, kamor morda ne bi šli, in stopijo v stik z ljudmi, ki jih morda nikoli ne bi mogli doseči. Metaverse bo nedvomno neke vrste most med fizičnim svetom, digitalnim ogledalom fizičnega sveta in digitalnim svetom, ki ga bo gradila človeška domišljija – in brez podpore omrežja 5G ta premik ne bi bil mogoč.


Viri: CBC, Verizon


Preberite tudi o razvoju zabavne industrije s pomočjo 5G.