Kmetovanje prek aplikacije

Za uspešno in učinkovitejše kmetovanje so na voljo sodobne in napredne tehnologije, ki olajšajo in optimizirajo delo.


5G, obljublja izjemno hitrost in odziv skoraj v realnem času. To bi lahko preoblikovalo mnoge sektorje, tudi kmetijskega, ki že dolgo in počasi sprejema novosti.

Nove tehnologije, kot je 5G, kmetom ponujajo izjemno zmogljive informacijske in komunikacijske možnosti. Z visoko stopnjo individualizacije in prilagodljivosti se 5G lahko uporablja na vseh kmetijah: na majhnih, velikih in tudi v zadrugah. Omogočeno bo tudi pametno, precizno kmetovanje.


Večji donos, večja učinkovitost

5G bo v veliki meri pripomogel k temu, kako kmetje digitalno spreminjajo načine dela. Pametno kmetovanje in natančno kmetijstvo sta namreč močno odvisna od razpoložljive napredne tehnologije, ki podpira komunikacijo med podatki s terena in pametnimi napravami, ki se uporabljajo za upravljanje kmetij. Kar nekaj projektov je že na področju pametnega kmetijstva, pri čemer s pomočjo različnih tehnologij, kot so umetna inteligenca, strojno učenje in 5G, iščejo nove rešitve za bolj učinkovito kmetijstvo, predvsem za spremljanje razmer v okolju za optimalno rast rastlin ter za sledenje, krmljenje in spremljanje živine.S pašnika do veterinarja

Pametne naprave in senzorji lahko kmetom pomagajo povečati donose; kmetje lahko uporabljajo široko paleto tehnologij, ki lahko delujejo v tandemu, kot so mobilne aplikacije, avtomatizirana oprema, brezpilotni letalniki (droni), senzorji in podatkovne baze. Slednje omogoča hitrejšo dvosmerno komunikacijo in izmenjavo podatkov. To so dokazali v Združenem kraljestvu, kjer so predstavili aplikacijo za pametne telefone Me + Moo, ki kmetom omogoča sledenje kravam, ki so opremljene z IoT-ovratniki in senzorji za noge, prek katerih prejemajo posodobitve o njihovem zdravju in vedenju. Ti podatki kmetom zagotavljajo pomembne informacije, ki jih lahko posredujejo veterinarjem ali nutricionistom in jih obveščajo o morebitnih zdravstvenih težavah na kmetiji.


Samovozeči vsestranski pomočniki

Poleg tega s pomočjo 5G neutrudno delajo tudi kmetijski roboti. V ZDA se recimo ponekod samovozeči traktorji vozijo po poljih koruze in soje, pomagajo pri kmetijskih opravilih, poleg tega pa zbirajo kopico podatkov: merijo denimo vlažnost tal in locira plevel in škodljivce, nato jih kombinirajo z vremenskimi podatki in satelitsko sliko, s čimer kmetom pomagajo do boljših odločitev – kdaj gnojiti in kje, kdaj pobrati pridelek, kdaj zalivati… Vse to je sicer že mogoče z obstoječimi mobilnimi omrežji, a so velika pasovna širina 5G, podpora velikemu številu senzorjev, ki lahko komunicirajo hkrati, in nizke zamude, popolne za nove aplikacije v kmetijstvu. V Švici, ki je med vodilnimi zelenimi državami, na primer uvajajo projekt pametnega kmetijstva, v katerem testirajo nove tehnologije, primerne za svoje kmetijstvo. V projektu v Španiji pa so na ducatih kmetij zagotovili avtomatiziran namakalni sistem, ki je povezal hidravlične ventile, števce in nivojske števce z uporabo GPRS.


Pridelovanje hrane v času podnebnih sprememb

Čeprav je za zdaj napredna tehnologija prisotna večinoma na večjih posestvih po svetu, lahko imajo od tega koristi vsi udeleženci v oskrbovalni verigi, saj slednje prinaša s sabo tudi večjo učinkovitost. Omrežja 5G bodo pospešila trenutni napredek digitalizacije kmetijstva, pomagala državam zadovoljiti naraščajoče povpraševanje po hrani in revolucionirala kmetijstvo.


Pametno kmetovanje, ki podpira 5G, bo imelo tudi širše pozitivne učinke, ki se bodo prenesli na svetovni živilski sistem – kmetje bodo pridelali več hrane bolj učinkovito, bolje bodo nadzorovali škodljivce ter letino obvarovali pred podnebnimi spremembami. Nekateri trdijo, da je 5G nujen tudi za razvoj sedaj od tehnologije odrezanih ruralnih področij. To bi lahko bil manjkajoči del sestavljanke agriterskega ekosistema, ki bi resnično pripomogel k pozitivnim spremembam tako v razvitem svetu kot v svetu v razvoju.


Viri: Intel, UNDP in Fortune