Ključni doprinosi 5G za podjetja

Katere lastnosti omrežij pete generacije bodo najbolj koristile podjetjem?


Omrežje 5G ponuja tri ključne atribute, ki bodo koristila podjetjem: krajši odzivni časi, višja zmogljivost in višje hitrosti.


Nizka latenca (čas, ki poteče med trenutkoma, ko je informacija poslana in prejeta), je izredno pomembna pri aktivnostih, ki morajo imeti sprotne in instantne reakcije, npr. daljinsko vodeni roboti.

Nizka latenca je izjemnega pomena tudi za razširjeno (AR) in navidezno resničnost (VR). Zaradi tehnologije 5G lahko podjetja vsebine pretakajo z neopaznim zamikom, v polni kakovosti videa in zvoka, zato je komunikacija s fizično oddaljenimi sodelavci ali strankami lažja in pristnejša.

Obenem je potencial za pretok informacij med geografsko oddaljenimi sodelavci, za zaposlene na terenu (na primer na gradbiščih), ki potrebujejo dostop do digitalnih podatkov ali za video komunikacijo s strankami v primerjavi s predhodnimi omrežji občutno večji.Poleg tega večanje kapacitet omrežja omogoča, da nanj povežemo več naprav, ki nato komunicirajo med seboj. Podjetja bodo to lastnost uporabila za internet stvari, M2M (machine to machine) povezave, za optimizacijo in učinkovitost delovnih procesov.

Primer praktične uporabe interneta stvari bi se lahko pojavil v skladiščenju, kjer bi ena naprava javila nizko zalogo nekega proizvoda drugi napravi, slednja pa bi blago naročila.


Preberite več o industriji 4.0 in pametnih tovarnah.