Kinodvorane bodo z omrežjem 5G zaživele v novi dimenziji

Film kot umetnost je kombinacija ustvarjalnosti, tehnologije in podjetništva, njegov razvoj pa je za razliko od drugih oblik umetnosti veliko bolj odvisen od inovativnih rešitev sodobnih tehnologij. Slednje obiskovalcem v nekaterih kinodvoranah v Evropi že omogočajo obogatene in edinstvene izkušnje, ki jih podpira prav omrežje 5G.


Razvoj filmske industrije je v zadnjih desetletjih obsegal prehod iz 2D v 3D, vzpostavitev kinematografov na prostem ter IMAX izkušnjo z izboljšanimi projektorji, višjo resolucijo in še večjimi zasloni.


V Oslu na Norveškem se od leta 2019 nahaja Odeon, ki je s 14 dvoranami eden najsodobnejših kino kompleksov z najnovejšo tehnologijo zvoka in slike. Poleg tega je tudi prvi kino na svetu, ki temelji na tehnologiji omrežja 5G. V kinih se filmi običajno projicirajo z ločljivostjo 4k ali več, obstoječe omrežje LTE/4G pa ima lahko težave pri neprekinjenem predvajanju videa že pri 750 p. V Odeonu lahko omrežje 5G kljub visoki resoluciji dosega hitrosti do 2,2 Gbps, kar predstavlja med pet in 20-krat večjo pasovno širino od običajnih potrošniških omrežij LTE/4G.


Z zakasnitvijo omrežja 5G od 7 do 8 milisekund, kar je približno ena petina zakasnitve LTE/4G, lahko udeleženci iz kinodvoran v realnem času spremljajo tudi koncerte ali druge dogodke, ki se predvajajo z oddaljenih lokacij.

Tehnologija nas lahko približa našim najljubšim filmskim junakom

Filmski navdušenci vedno bolj stremijo k poglobljeni in interaktivni izkušnji v kinodvoranah. V tujini imajo obiskovalci ponekod že priložnost, da se s pomočjo razširjene resničnosti (ang. augmented reality oz. AR) fotografirajo s svojimi najljubšimi filmskimi junaki. Oboževalci lahko na posebnem zaslonu poskenirajo QR kodo, ki jih poveže s spletnim mestom, kjer lahko izberejo poljubnega junaka, s katerim želijo pozirati in se fotografirati. Animirano fotografijo lahko nato delijo s prijatelji in svojimi najbližjimi.


Izjemno hitro in odzivno omrežje 5G izboljšane in neprekinjene izkušnje ne bo omogočal zgolj obiskovalcem sodobnih kinodvoran. Z internetom stvari (ang. Internet of Things, IoT), ki omogoča povezavo med ogromnim številom naprav, lahko velik napredek pričakujemo tudi v zabavni industriji, spremljanju športnih tekem in v zavetju naših domov.


Preberite tudi o mobilnih aplikacijah prihodnosti.