Katere frekvence uporablja 5G?

5G uporablja različne frekvence, ki jih je leta 2016 predlagala Evropska komisija v akcijskem načrtu 5G za Evropo. V njem je Komisija določila več ukrepov za uvedbo 5G, vključno s predlaganim časovnim razporedom in frekvenčnimi pasovi. Države članice pa je pozvala, naj omogočijo dostop do radiofrekvenčnega spektra za 5G, saj je le-ta naravna dobrina, ki jo v vsaki posamezni državi upravlja regulator.

Visokofrekvenčni pas 26 GHz se trenutno še ne uporablja. Te frekvence se bodo uporabljale za omrežje 5G v gosto naseljenih urbanih območjih. Uporabni doseg pri tej frekvenci je zelo kratek (nekaj sto metrov), zato na redko poseljenih območjih in podeželju ne bo v uporabi. Glavna pomanjkljivost signalov pri teh frekvencah je, da lahko pokrivajo zelo majhno območje in so zelo omejeni tudi pri razširjanju znotraj zgradb.

Za 5G se bodo uporabljali tudi obstoječi frekvenčni pasovi 800 MHz, 900 MHz, 1,8 GHz, 2,1 GHz in 2,6 GHz, ki se trenutno uporabljalo za obstoječe mobilne tehnologije. V prihodnje, ko se bo večina prometa preselila na 5G, je pričakovati, da se bodo ti frekvenčni pasovi sproščali za uporabo 5G.