Kako bo 5G vplival na promet?

Infrastruktura javnega potniškega sistema v Sloveniji je povečini zastarela in glede na svetovno merilo zaostaja v primerjavi z državami, ki redno vlagajo v nadgradnjo. Prav omrežje 5G odpira možnosti za posodobitev javnega prevoza in boljše obvladovanje razmer na cestah.


Omrežje 5G ne bo pozitivno vplivalo zgolj na posameznike, ampak na delovanje družbe kot celote. Združeni narodi ocenjujejo, da bo do leta 2050 v mestih živelo 68 % svetovnega prebivalstva. To bi lahko privedlo do številnih težav, predvsem na področju prometa in okolja. Toda omrežje 5G lahko poveča nadzor nad transportnimi sistemi in prometom na cestah. Nizka zakasnitev, visoka zmogljivost in zanesljivost pa bodo izboljšali tudi potovanje blaga ter ljudi.


Čas vožnje se bo skrajšal

Pomembna sprememba, ki jo prinaša tehnologija 5G, je izboljšanje učinkovitosti in s tem hitrosti prometa. Podjetja, ki upravljajo semaforje, se zanašajo na zastarele naprave in tehnologijo, zaradi česar semaforji niso več tako natančni. To upočasni voznike, zaradi česar so potovanja daljša, kot bi morala biti. Tehnologija 5G lahko omogoči semaforjem prejemanje podatkov o prometnih vzorcih s kamer, senzorjev, javnih ter institucionalnih zbirk podatkov po vsem pametnem mestu v realnem času. Posledično se bodo zaradi tega semaforji bolj odzivali na dejanski promet, ga ohranjali tekočega in zmanjšali nepotrebne prometne zamaške zaradi pogostih rdečih luči. Vse skupaj bo najbolj koristno v času prometnih konic.


Enak koncept se lahko uporabi tudi za javni prevoz. »Smart London Plan« je eden izmed okvirjev za razvoj Londona v naslednjih 20-25 letih. Načrt predstavlja inovativno rešitev, kako podatke potovalnih poti javnega prevoza in potreb posameznikov po storitvah javnih služb uporabiti za boljše načrtovanje prometnih vzorcev. S tem se bo med uporabniki obnovilo zaupanje v zanesljivost javnega prevoza, saj bodo prometni zastoji manj pogosti, potovalni časi krajši, zmanjšale pa se bodo tudi škodljive emisije.

Vožnja bo postala bolj varna

Boljše načrtovanje prometnih vzorcev pa ne bo edino področje, kjer bo omrežje 5G pustilo svoj pečat. Z njegovo pomočjo bo vožnja postala bolj varna, posledično pa bodo možnosti za nesreče na cestah manjše. Finski raziskovalni inštitut VTT že stremi k uporabi mobilnega omrežja 5G za izboljšanje varnosti v cestnem prometu na Finskem. Zahvaljujoč hitremu omrežju in novim rešitvam za prenos podatkov, kot so npr. pametne naprave, bo mogoče avtomatsko zbirati podatke o razmerah na cestah. Vozila bodo pošiljala in prejemala podatke iz drugih vozil, kamer in senzorjev, nameščenih na javni razsvetljavi. Vse priključene naprave bodo v realnem času obveščene, ko se bo na primer na semaforju prižgala rdeča luč. Udeleženci v cestnem prometu bodo tako imeli dostop do ključnih informacij, vključno z opozorili glede ledenih razmer na cesti, prometnih nesreč, podrtih dreves, zasneženih cest ali možnosti naleta. Vozniki lahko na podlagi zbranih informacij izberejo drugo pot, spremenijo način vožnje in lažje predvidijo pogoje na cestah. V prihodnosti lahko pričakujemo, da se bodo vremenske informacije in opozorila v realnem času pošiljala neposredno tudi na voznikove satelitske navigacijske naprave. Omenjeni projekt je bil na Finskem do sedaj testno preizkušen, vendar pa lahko v prihodnosti pričakujemo tudi komercializirano uporabo.


Skoraj 128 let po tem, ko je bilo prvo vozilo testirano na cesti, se naša pot v prihodnost šele začenja. Poleg nadgrajene infrastrukture in urejenih informacijskih sistemov lahko omrežje 5G pomaga nadgraditi infrastrukturo in v prvi vrsti izboljša varnost udeležencev v prometu.


Viri: United Nations, Traffic Technology Today, VTT Technical Research Centre of Finland


Preberite tudi, kakšen napredek lahko pričakujemo na področju javne varnosti.