Kako bo 5G naredil vaš dom pametnejši

S pomočjo inovativnih rešitev, ki jih prinaša omrežje 5G, bodo vaši domovi postali še bolj varni in udobni.


Pametni domovi so že danes polni povezanih pametnih naprav. Med seboj lahko komunicirajo telefoni, tablični računalniki in televizorji ter tudi t. i. naprave za internet stvari (IoT). Mednje med drugim sodijo svetila z glasovnim upravljanjem, pametne ključavnice na dotik, pametne klimatske naprave in hladilniki, ki uporabnikom lajšajo vsakodnevna opravila. Omenjene naprave komunicirajo preko omrežnih brezžičnih tehnologij, kot sta Wi-Fi ali Bluetooth. Vendar pa lahko nezanesljiva povezava zaradi oslabljene odzivnosti povzroči številne motnje v njihovem delovanju.


Rešitev za izboljšanje dosega in hitrosti se skriva v omrežju 5G, ki uporablja širokopasovno območje in v primerjavi z LTE/4G omogoča večjo zmogljivost in povezljivost med več napravami hkrati. S tem ko se bo več naprav povezalo na zanesljivo omrežje, lahko pričakujemo večjo odzivnost in boljšo interakcijo med napravami. Slednje bo pripomoglo k izboljšani varnosti pri video nadzornih sistemih, odzivnosti detektorjev dima in odzivnosti protivlomnih naprav. Omrežje 5G bo domove pred vdori v sisteme varovalo mnogo bolje kot njegov predhodnik LTE/4G. Omogočal bo tudi video prenos v realnem času brez zamud ali motenj.


Trendi pametnih domov v prihodnosti

Raziskava analitske hiše Juniper Research iz leta 2020 je napovedala, da bo do leta 2024 po vsem svetu približno 8,4 milijarde digitalnih glasovnih pomočnikov. Za takšno število se lahko zahvalimo priljubljenosti uporabe pametnih naprav med potrošniki in tehnološkemu napredku, zato lahko pričakujemo mnogo več podobnih naprav za uporabo v domovih in okoli njih. Inovativne rešitve, ki jih poznamo že danes, bodo po zaslugi naprednega 5G omrežja še bolj učinkovite in varne.


Priložnost na tem področju je prepoznalo tudi slovensko podjetje Gorenje, ki je že leta 2019 v Las Vegasu skupaj s kitajsko skupino Hisense predstavilo novo platformo ConnectLife, ki podjetjem skupine Hisense omogoča nemoteno komunikacijo med povezljivimi napravami, kot so pečice, pomivalni stroji in hladilniki. Ker gre za napredne pametne naprave, je platforma ConnectLife še zlasti primerna za omrežje 5G, saj bo ta omogočal hitrejšo, varnejšo in zanesljivejšo povezavo.


Viri: Juniper Research, Gorenje Group


Preberite tudi, kje se 5G uporablja oz. se bo uporabljal.