Kaj je 5G in kako deluje?

5G je najnovejša generacija mobilnih omrežij, ki bo omogočila razvoj novih možnosti uporabe in boljšo uporabniško izkušnjo. V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji uporabnikom prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. Ob tem pa tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije, pametnih mest in skupnosti, ter preko možnosti rezinjenja (slicing) omrežja uvedbo številnih navideznih namenskih (»kampus«) omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo.


5G, poleg naprednejše in sodobnejše tehnologije, uporablja večje pasovne širine od predhodnih generacij mobilne tehnologije, kar omogoča bistveno višje hitrosti prenosa podatkov. 5G deluje na podobnih frekvencah, kot dosedanja mobilna omrežja, v prihodnje pa bo lahko uporabljal tudi nove frekvence, s katerimi bo predvsem na področjih z izjemno visoko gostoto prebivalstva, lahko omogočal najvišje hitrosti velikemu število hkratnih uporabnikov.


Vir: Elektromagnetna sevanja – 5G in zdravje, projekt FORUM EMS, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in Inštitut za neionizirna sevanja