Kaj je 5G?

5G je kratica za mobilno omrežje pete generacije. 5G je evolucijski naslednik obstoječih mobilnih omrežij, kot so LTE/4G, 3G in 2G.


Komunikacija tudi pri 5G poteka prek radijskih valov na podobnih frekvencah, kot pri dosedanjih mobilnih omrežjih, ob tem pa bo 5G, poleg komunikacijskih storitev, prinesel tudi razvoj povsem novih rešitev, ki bodo na eni strani omogočila digitalizacijo gospodarstva, na drugi pa poenostavila življenja.


5G uporablja večje pasovne širine od predhodnih generacij mobilne tehnologije, kar prinaša bistveno višje hitrosti prenosa podatkov. Poleg hitrosti 5G odlikuje tudi izjemno kratek odzivni čas ter visoke zmogljivosti, s katerimi omogoča hkratno povezanost velikega števila uporabnikov in naprav. 5G bo lahko v internet z gigabitnimi hitrostmi povezal tudi gospodinjstva, ki še nimajo optičnega priključka.Pri tehnologiji 5G se poleg uporabnikov v omrežje lahko povezuje tudi množice tipal, infrastrukture, pametnih domov in skupnosti. Tehnologija 5G je eden izmed temeljev 21. stoletja za razvoj inovacij v gospodarstvu in družbi.


Preberite tudi, kakšne koristi 5G prinaša uporabnikom.