Kaj imata skupnega industrija 4.0 in 5G?

5G omogoča nove možnosti proizvodnje in poslovanja


Čeprav je proizvodnja tehnološko precej napredovala, so komunikacijske omejitve še vedno ovira za večje korenitejše spremembe. Ključno vlogo pri tem bi lahko igralo omrežje 5G.


Digitalizacija je gonilna sila preobrazbe, ki temeljito spreminja način proizvodnje izdelkov. Ta prehod imenujejo industrija 4.0, ki predstavlja četrto revolucijo v proizvodnji. Od prve industrijske revolucije (mehanizacija z vodno in parno energijo) do množične proizvodnje in montažnih linij, ki uporabljajo elektriko, bo četrta industrijska revolucija nadgradila tisto, kar se je začelo v tretji industrijski revoluciji s sprejetjem računalnikov in avtomatizacije. Četrta industrijska revolucija bo slonela na pametnih in avtonomnih sistemih, ki jih poganjajo podatki in strojno učenje.Pametne tovarne

Industrijo 4.0 omogoča kombinacija kibernetičnih in fizičnih sistemov, interneta stvari in medsebojno povezanih sistemov, ki so med drugim podlaga za pametno tovarno. Zaradi podpore pametnih strojev, ki postajajo pametnejši, ko dobijo dostop do več podatkov, bodo naše tovarne postale bolj učinkovite in produktivne ter manj potratne.


Optimizacija poslovanja

Čeprav mnoga podjetja še vedno ne vedo, kako bi industrija 4.0 lahko pozitivno vplivala na njihovo poslovanje, nekatera že uvajajo spremembe in se pripravljajo na prihodnost. Industrija 4.0 proizvajalcem ponuja priložnost, da hitro in učinkovito optimizirajo svoje poslovanje. Praktičen primer je afriški rudnik zlata, ki je z uporabo podatkov iz senzorjev v svoji opremi med izpiranjem odkril težavo s koncentracijo kisika. Ko so podrobneje preučili, kaj jim sporočajo senzorji, so težavo nemudoma naslovili, s čimer so donos povečali za 3.7 %. Posledično tako letno prihranijo 16,6 milijona evrov.

Svoje poslovanje so z naprednimi aplikacijami in senzorji izboljšala tudi pristanišča, ki z avtonomnimi žerjavi in tovornjaki poenostavljajo svoj delovni proces in ga sočasno tudi finančno in časovno optimizirajo. V Rotterdamu, ki je največje evropsko pristanišče, so prvi avtomatizirani kontejnerski terminal odprli že leta 1993. V tem avtomatiziranem pristanišču, ki ga še dodatno modernizirajo, preložijo okoli 470 milijonov ton tovora, kar nizozemskemu gospodarstvu neposredno in posredno prinese 45,6 milijarde evrov ali 6,2 % BDP.


Nove možnosti za industrijo

Industrija 4.0, ki bi ji lahko rekli kar pametna proizvodnja, so sistemi, ki so popolnoma integrirani in se v realnem času odzivajo na spreminjajoče se zahteve in pogoje v tovarni, pa tudi glede na potrebe kupcev. Povezava industrije 4.0 bo v kombinaciji s 5G bo sprožila nov napredek, saj bo 5G omogočil nove operativne modele. Z značilnostmi omrežja, ki so bistvene za proizvodnjo, bo 5G proizvajalcem ponudil priložnost, da zgradijo pametne tovarne, ki lahko izkoristijo novo tehnologijo. 5G nenazadnje odpira nova področja uporabe v industriji, kjer delovanje drugih brezžičnih tehnologij, kot je Wi-Fi, v preteklosti ni bilo uspešno.


Viri: The Conversation, Forbes, Wired, Information Age, Bosch, McKinsey, Svet Kapitala, Harvard Business Review


Preverite tudi, katere izraze morate poznati.