Kaj 5G prinaša gospodarstvu?

V primerjavi z obstoječimi mobilnimi omrežji 5G prinaša veliko večje hitrosti prenosa podatkov v obeh smereh (od in do uporabnika) in veliko krajši odzivni čas z izjemno nizko zakasnitvijo (latenco) nekaj milisekund. Ob tem pa tudi hkratno učinkovito povezovanje velikega števila naprav (več kot milijon), kar omogoča razvoj pametne industrije in pametnih mest, preko možnosti rezinjenja (slicing) omrežja pa tudi uvedbo številnih navideznih namenskih (»kampus«) omrežij, kar bo gospodarstvu omogočilo nadaljnjo digitalizacijo.


Na področju gospodarstva v povezavi s 5G govorimo o četrti industrijski revoluciji, ki ponuja priložnost, da različni sektorji izboljšajo učinkovitost, konkurenčnost in prispevek k regionalnemu gospodarskemu razvoju. To industrijsko revolucijo poganjajo tako uveljavljene kot tudi nove tehnologije, vključno z internetom stvari, umetno inteligenco, napredno analizo podatkov, robotsko avtomatizacijo procesov, robotiko, računalništvom v oblaku, navidezno in razširjeno resničnostjo, 3D tiskanjem in droni. Eden ključnih dejavnikov, ki tem tehnologijam omogoča, da izkoristijo svoj polni potencial, je povezljivost. Za industrijske revolucije je značilna preobrazba fizične infrastrukture omrežja. Ves potencial četrte industrijske revolucije bo v celoti izkoriščen s široko uvedbo mobilnih omrežij 5G.


5G bo ključnega pomena, ker bo omogočil ravni povezave, ki doslej niso bile mogoče omrežja LTE/4G nadgradil s petimi ključnimi funkcionalnimi gonilniki: superhitra širokopasovna in izjemno zanesljiva komunikacija z nizko zakasnitvijo, ogromne strojne komunikacije, visoka zanesljivost/razpoložljivost in učinkovita poraba energije. Skupaj bodo te značilnosti spremenile številne sektorje, kot so proizvodnja, promet in javni sektor storitve ter zdravje.


Pomemben vidik sobivanja in pomembnosti mobilnih komunikacij se je pokazal ob pandemiji covida-19, ki je v marsičem spremenila tudi navade uporabnikov, način dela, življenja. 5G kot podatkovna tehnologija bo ključno prispevala k zagotavljanju dostopnosti in kapacitet, ki jih spremenjeni način življenja že danes potrebuje.


5G torej odgovarja potrebam sodobne družbe, za katero je na eni strani značilna hitra rast mobilnega prenosa podatkov, na drugi pa zahteva po vedno večji digitalizaciji gospodarstva. 5G bo omogočil fleksibilnost in optimizacijo strojev in robotov, preko senzorike bo zagotavljal še višjo raven kakovosti produktov, predvsem pa tudi personalizacijo naročil, kar je eden od temeljev industrije 4.0. V praktično vseh gospodarskih vejah bo 5G omogočil dodatne funkcionalnosti za še učinkovitejše delovanje.


Preberite še, če držijo nekateri miti o 5G.