Inovativnost je ključna za vključevanje starejših v družbo

Sodobne tehnologije prinašajo priložnosti za nove vrste svobode, tudi za tiste v zrelih letih – pozabljivost pri jemanju zdravil, padci in osamljenost so med pogostimi težavami starejšega prebivalstva, ki pa jih lahko z inovativnimi rešitvami sodobnih tehnologij omejimo ali celo popolnoma odpravimo.


Široka pasovna širina, nizka zakasnitev in velike hitrosti prenosa, ki jih zagotavlja omrežje 5G, podjetjem omogočajo, da vpeljujejo povsem nove rešitve, ki lahko starejšim pomagajo živeti bolj kakovostno, bolj zdravo in dlje.


Uporaba vse bolj dostopnih in pametnih rešitev v okolju omogoča starostnikom vedno bolj samostojno življenje ob minimaliziranju neugodja, bolečine ali osamljenosti. Od rešitev za zaznavanje padcev, telesnih senzorjev, pametne obutve, sistemov, ki temeljijo na kamerah, nosljivih napravah in napravah, ki v določenih primerih kontaktirajo zdravstveno osebje ali najbližje za pomoč ter vse do rešitev, kot so interaktivni roboti, ki preprečujejo osamljenost.

Kako lahko omrežje 5G omogoči, da starostniki živijo najboljše življenje?

V domu za ostarele v Övertorneåu na Švedskem so maja leta 2021 v sodelovanju s Tehnološko univerzo Luleå implementirali rešitve, ki so podkrepljene z omrežjem 5G. Slednje vključujejo video komunikacijo, ki omogoča lažje in hitrejše sporazumevanje med oskrbovanci in negovalci, posebni roboti oskrbovancem pomagajo pri težjih opravilih, svojce in zdravstveno osebje pa lahko opozorijo tudi o morebitnem nenavadnem dogajanju ali direktno pokličejo na pomoč. Testno okolje v domu za ostarele predstavlja temelj, ki bo ob pozitivnem odzivu spodbudil nove inovacije, ki bodo podkrepljene z omrežjem 5G ter bodo prispevale k boljši in bolj kakovostni oskrbi ostarelih.


Pomemben del vključevanja starejših v družbo lahko odigra tudi virtualna resničnost (VR). Omogoči jim lahko komunikacijo s prijatelji in sorodniki, ki je zelo podobna interakcijam v resničnem življenju, s pomočjo VR očal pa se lahko podajo tudi na virtualna potovanja po vsem svetu, brez da bi zapustili zavetje svojih domov.

Tehnologija VR in ostale sodobne rešitve zahtevajo ogromne količine pasovne širine za obdelavo slik, videa in podatkov. Te zahteve so prevelike za omrežja 4G, vendar jih je mogoče izpolniti s povezljivostjo 5G.


Viri: Ericsson, Verizon in Lulea University of Technology.


Preberite tudi, ali 5G vpliva na zdravje ljudi, kako 5G omogoča napredek v zdravstvu in kako bo tehnologija izboljšala kakovost našega življenja.