Do napredka v hortikulturi z avtonomnimi rastlinjaki

Sodobne tehnologije tudi v hortikulturi obetajo veliko novih pridobitev. 5G bo prinesel višjo hitrost, zmogljivost, zanesljivost ter krajši odzivni čas, sektor hortikulture pa si zato lahko obeta številne inovativne rešitve.


Omrežje 5G bo pripomoglo pri uvajanju senzorjev v rastlinjakih, s katerimi je mogoče veliko bolj natančno napovedati čas obiranja in količino pridelka, omogoča pa tudi nadzor kakovosti izdelkov oz. pridelka med transportom. Ob njegovi uporabi bodo rastlinjaki lahko delovali avtonomno, težja opravila pa bodo opravljali roboti in droni. S pomočjo omrežja 5G in pametnih naprav bodo tako varnost, učinkovitost in kakovost izdelkov v ospredju, pozitivnih učinkov pa s tem ne bodo občutili zgolj upravljalci rastlinjakov ampak tudi končni porabniki.

Rastlinjak na Kitajskem prideluje paradižnike s podporo omrežja 5G

Skupno 18 vrst paradižnikov z vsega sveta je pridelanih v pametnem steklenem rastlinjaku, ki se nahaja v novo odprtem mednarodnem razstavnem parku Wuzhen International Internet Agriculture Expo Parku v provinci Zhejiang na vzhodu Kitajske.

Pameten rastlinjak vključuje možnost nastavitve idealne temperature, vlage in hranil, ki so nujni za uspešno rast rastlin in zelenjave. Napredek se pozna tudi ob predvajanju glasbe, ki so je deležne rastline, slednje pa je možno zahvaljujoč senzorjem, povezanim z omrežjem 5G. V rastlinjaku je vzpostavljen tudi sistem za nadzor škodljivcev in bolezni; različni senzorji spremljajo temperaturo, svetlobo, vodo, vlažnost in nivoje gnojil, ki te podatke pošiljajo naprej prek omrežja 5G v realnem času. Informacije se na koncu zberejo v nadzornem sistemu, ki omogoča natančnejše prilagajanje nastavitev za izboljšano kakovost pridelka.


Pomembno vlogo pri povezovanju številnih naprav bo v hortikulturi in tudi drugih sektorjih odigral internet stvari (ang. Internet of Things, IoT). Slednji je sestavljen iz fizičnih produktov opremljenih s tehnologijo, ki jim omogoča povezovanje in izmenjavo podatkov preko interneta. Produkti s pomočjo senzorjev zaznavajo zunanje informacije, ki jih posredujejo osrednji platformi. Ta analizira podatke, presodi če so pomembni, ustvarja iz njih vzorce in jih posreduje produktom, ki služijo uporabnikom.


Vir: MMJDaily in Tech in Asia.


Preberite tudi, Sodobne tehnologije bodo pomagale varovati in ohranjati naše okolje, 5G in okoljevarstvo in 5G ne škoduje okolju.