Brez digitalno pismenih ljudi ni pametnih skupnosti

Intervju na temo obetov mobilnih omrežij pete generacij z dr. Andrejem Kosom.


»Pandemija bolezni covid-19 nas je prisilila, da za ohranjanje čim bolj normalnega življenja ali pravzaprav čim manj okrnjenega življenja hitreje osvojimo informacijske in komunikacijske rešitve za vsakdanja opravila, ki jih v času virusne grožnje ne moremo opravljati na običajen način. Šola se je preselila na tablice, pisarne na zaslone prenosnih računalnikov in še in še – a je koncept pametnih skupnosti, svojevrstna nadgradnja pametnih mest, obstajal že veliko prej. Tudi če ne bi bilo pandemije, bi prihajajoča mobilna omrežja pete generacije (5G) pametnim skupnostim, a tudi gospodarstvom v celoti, dala velik zagon v jadra. V teh neobičajnih razmerah bosta vloga in prispevek 5G še toliko pomembnejša – toda priložnosti s seboj prinašajo tudi izzive in celo pasti.« (Siol.net)


Prof. dr. Andrej Kos je predstojnik Laboratorija za telekomunikacije na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, kjer vodi projektno skupino 45 sodelavk in sodelavcev. Vodi projekte v sodelovanju z industrijo; je tudi pedagog in mentor, kot vabljeni predavatelj in gostujoči profesor pa je predaval na številnih uglednih univerzah od Pekinga do Berlina in Dublina.


Svoje znanstvene raziskave trenutno usmerja na kibernetske infrastrukture in aplikacije ter tehnološka področja, ki zajemajo internet stvari, vključno z omrežji 5G in blokovnimi verigami. Med drugim je član skupine za informatiko in telekomunikacije rektorske konference, že drugi mandat je predsednik Komisije za inovacije Univerze v Ljubljani ter član Kadrovske komisije Fakultete za elektrotehniko, sodeloval pa je tudi pri ustanovitvi Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, kjer je trenutno član nadzornega sveta.


Vabljeni k branju intervjuja na povezavi.


Preberite tudi ali 5G vpliva na okolje.