Ali in kako bo 5G vplival na prometno infrastrukturo?

5G omogoča namensko omrežje za spremljanje prometne infrastrukture in povezavo vozil z infrastrukturo. Nizka zakasnitev, velika zmogljivost in zanesljivost omrežja bodo izboljšale način potovanja blaga in ljudi. Zmogljiva in zanesljiva digitalna povezava vseh udeležencev prometa z okolico oziroma s prometno infrastrukturo bo izboljšala področje prometne varnosti, zmanjševala zastoje, optimizirala prometne tokove in posledično bo posameznik privarčeval čas, denar in energijo.

Avtomobil, ki se bo peljal po cesti, bo lahko iz omrežja pridobil podatke o ostalih avtomobilih, kolesarjih in ostalih udeležencev prometa in to upošteval pri načrtovanju hitrosti in izmikanju ovir. Ker bo vedel kakšna je zasedenost parkirišč, bo z lahkoto našel najbližje prosto parkirno mesto.


Ponekod rešitve na področju prometne infrastrukture že delujejo, na primer v New Yorku, kjer so uvedli pametni prometni sistem in z njim že zmanjšali zastoje. Sistem v realnem času spremlja in objavlja podatke o prometu, da lahko odgovorni na preobremenjenih cestah hitreje ukrepajo, vozniki pa na podlagi objavljenih podatkov izberejo ugodnejše poti.