5G lahko v digitalni transformaciji slovenskega gospodarstva odigra pomembno vlogo

Največja neodvisna konferenca na področju digitalizacije v Sloveniji – GoDigital, ki jo organizira Združenje za informatiko in telekomunikacije, je združila domače in tuje strokovnjake z različnih področij. Udeleženci so se strinjali, da bo digitalizacija slovenskemu poslovnemu svetu omogočila višjo stopnjo produktivnosti in konkurenčnosti na mednarodni ravni.


»Verjamemo, da je digitalizacija ključ za dosego produktivnosti v skoraj vsakem podjetju, organizaciji in panogi, kot tudi za dosego ciljev produktivnosti Slovenije kot države,« je v uvodnem nagovoru poudaril Aleš Cantarutti, generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije in nadaljeval, da »digitalna preobrazba slovenskemu poslovnemu okolju omogoča velike priložnosti za dosego višje stopnje konkurenčnosti.«


Z njim se je strinjal tudi Mark Boris Andrijanič, minister za digitalizacijo. Kot je napovedal, bodo v Sloveniji že čez nekaj mesecev začeli z izvajanjem programa za učenje digitalnih veščin in sicer v želji, da premostijo digitalni razkorak med starejšimi in drugimi ranljivimi skupinami. Kot je še dodal minister, so to vključili v program, ki so ga pripravili v okviru Strateškega sveta za digitalizacijo. Z njim želijo Slovenijo do konca desetletja popeljati med pet digitalno najnaprednejših držav Evropske unije. V nadaljevanju je Peter Geršak, državni sekretar v Službi vlade za digitalno preobrazbo, napovedal tudi prihod digitalnih bonov za starejše, virtualno administrativno točko, ki bo državljanom omogočala komuniciranje z javno upravo preko video klicev, od aprila prihodnje leto pa v uporabo prihaja tudi e-podpis.


Sicer se pri nas že dogajajo premiki na področju digitalizacije, ki jo je – kot je omenil Nenad Šutanovac, direktor Združenja za informatiko in telekomunikacije pri GZS, pandemija covida-19 še občutno pospešila. Kot je izpostavil, bo transformacija na dolgi rok omogočila večjo konkurenčnost, stabilnost, odpornost in zeleni prehod. Predsednik UO Združenja za informatiko in telekomunikacije Igor Zorko je sicer opozoril, da se Slovenija na področju digitalizacije sooča z različnimi izzivi, a hkrati dodal, da uspešno spreminja pristop pri digitalizaciji družbe, poslovnega okolja in javne uprave.

Premiki na področju digitalizacije v Sloveniji

Primere dobrih praks in zametke pametnega mesta sta na konferenci predstavila Staš Kalan iz Telekoma Slovenije in Dominik Gruškovnjak iz Občine Tržič, kjer so vzpostavili pametno parkirišče s podatkovnim vpogledom o dogajanju na parkirišču, vključno z odstotkom zasedenosti in časovno zasedenost posameznih parkirišč. Kalan je izpostavil, da gre pri pametnih parkiriščih predvsem za proces interneta stvari. Na podlagi senzorja pride do komunikacije z jezerom podatkov, pri čemer igra pomembno vlogo omrežje 5G.


Matjaž Zupančič iz podjetja PLAMTEX INT, ki proizvaja termoplastične elemente za avtomobilsko industrijo, je poudaril pomembnost sodelovanja z raziskovalnimi inštituti. Proizvodnja v njihovem podjetju je v veliki meri odvisna od pravilne napovedi trajanja delovnih operacij. Zaradi pomanjkanja kadra in ustreznega znanja za izvedbo učinkovite rešitve so se povezali z Institutom Jožef Stefan, ki je za digitalizacijo proizvodnih sistemov prispeval metode in orodja umetne inteligence.


Udeleženci dogodka so se strinjali, da je digitalna preobrazba ključna za rastoče in konkurenčno gospodarstvo, Slovenija pa ima ob uspešni vpeljavi sodobnih tehnologij in sodelovanjem med različnimi deležniki priložnost, da postane ena od zmagovalk digitalnega prehoda v regiji.


Preberite tudi intervju o pametnih mestih z izr. prof. dr. Gregorjem Papo iz Instituta Jožef Stefan.