5G in spremljanje športnih tekem

Omrežja pete generacije prinašajo spremembe tudi na področju spremljanja športnih prireditev.


Razvoj tehnologij 5G prinaša številne prednosti in novosti, mnoge pa bomo lahko kmalu našli tudi na področju športa in spremljanja le-tega. Nekatere ocene namreč kažejo, da bomo lahko kmalu priča personaliziranemu prikazovanju športnih dogodkov, obogatenim vsebinam iz zakulisja ter dodatni ponudbi produktov in storitev. Zato bo obogatena vsebina zvestim navijačem zagotovo ponudila še dodaten užitek ob spremljanju najljubšega športa preko kakovostnejše vsebine in inovativnih formatov.


Rast uporabe interneta na športnih dogodkih

Vse večjo potrebo po digitalizaciji in o razsežnostih interneta lahko vidimo na mnogih področjih, na primer pri delu od doma, kmetovanju, gospodarstvu in tudi šport ni izjema. Informacije namreč kažejo, da se med športnimi tekmami prenos podatkov strmo povečuje.


Takšen primer je bila med drugim tudi tekma za zmagovalca ameriške nogometne lige Super Bowl. Februarja lani so obiskovalci med tekmo uporabili 11,5 terabajta mobilnih podatkov ter več kot 24 terabajtov podatkov preko brezžičnega omrežja. To pomeni, da je med polčasom hkrati Wi-Fi uporabljalo 30.600 navijačev, med celotno tekmo pa 49.000. Zato je hitro, zmogljivo in zanesljivo brezžično omrežje v športnih arenah in stadionih vse bolj pomembno. Za primerjavo - na enaki tekmi leto prej so na stadionu v Atlanti namerili za kar polovico manjše številke.Digitalna športna prihodnost

Z uporabo novih tehnologij so nekateri podatki postali že samoumevni. Navijači lahko že danes v realnem času spremljajo podatke, kot na primer potreben čas športnika za pretečeno razdaljo ali pa hitrost vržene žoge.


Spremljanje realnih podatkov pa nikakor ne bi bilo mogoče, če tehnologija ne bi bila sposobna med seboj povezati večjega števila naprav. 5G je po ocenah sposoben med seboj povezati tudi do milijon pametnih naprav na kvadratni kilometer, kar bo dalo dodaten zagon razvoju aplikacij in podatkov, ki jih bomo lahko spremljali med športno prireditvijo. Reakcijski čas komunikacije med napravami bi se lahko praktično izničil, bistveno pa bi se povečal tudi prenos pretoka podatkov. Zato bi prednosti organizatorjem športnih prireditev lahko prinesle marsikatero novo rešitev, ki bi popestrila zabavo in interakcijo z udeleženci.


Porast pametnih stadionov

Številni športni organizatorji so prepoznali trend digitalizacije in izkoristili prazne stadione v zadnjem letu in pol. Med epidemijo je bilo tako zaznati načrtovanje vlaganj v posodobitev stadionov, po napovedih pa naj bi za digitalizacijo le-teh do leta 2024 po vsem svetu namenili kar 22 milijard evrov.


Med najsodobnejšimi pametnimi stadioni naj bi tako postal stadion madridskega Atletica, The Wanda Metropolitan, ki naj bi bil opremljen s kar 1500 točkami Wi-Fi in 6000 omrežnimi priključki. Poleg dobre dostopnosti do spleta bodo vsi gledalci lahko s pomočjo aplikacije dobili informacije tudi o parkirnih mestih, lokaciji sedežev, najbližjih straniščih, ter dostop do oblaka, kjer se bo predvajal neposreden prenos tekme.


5G tako tudi v športu predstavlja izjemen potencial za razvoj in boljšo uporabniško izkušnjo.


Preberite tudi, kakšen napredek 5G omogoča v zdravstvu.