5G in delo od doma

Nova resničnost dela, tudi od doma, bo navidezna in obogatena.


Pandemija novega koronavirusa je dala pospešek novim oblikam dela, predvsem delu od doma. Delodajalce in zaposlene je tako rekoč prisilila na hitro prilagoditev dela na daljavo. Po letu dni je vse bolj jasno, da se bo hibridni način dela, torej kombinacija dela v pisarni in na daljavo, vsaj za poklice, ki to omogočajo, uveljavil tudi v prihodnosti.


V času pandemije se je izkazalo, da je delo od doma eno od primarnih področij široke uporabe tehnoloških orodij. Zdravje je postalo osnovno vodilo delovnih procesov. Kaže se, da bo prav skrb za dobro počutje zaposlenih v bodoče odločilno vplivalo na doseganje dobrih poslovnih rezultatov. Splošna uporaba tehnologije 5G in interneta stvari (IoT) bosta bistveno prispevala k razvoju sodobnih orodij umetne inteligence, ki bodo olajšale delo na daljavo. Podjetja se bodo še bolj zanašala na uporabo digitalnih orodij, ki omogočajo usklajeno delovanje delovnih skupin na daljavo.Umetna in obogatena resničnost dela od doma

Po raziskavah Svetovnega gospodarskega foruma o prihodnosti dela naj bi več kot polovica velikih podjetij investiralo v pridobivanje dodatnih znanj za uspeh v spremenjenih razmerah. Orodja navidezne (AI) in obogatene resničnosti (AR) podjetjem omogočajo cenovno dostopna, a kompleksna oddaljena izobraževanja zaposlenih, ki poleg slike in tona omogočajo tudi zaznavanje telesne govorice in čustvenih izrazov. Orodja navidezne resničnosti so se izkazala za izjemno učinkovita. Usposabljanje s pomočjo sodobnih digitalnih orodij je namreč kar za štirikrat skrajšalo čas, v katerem so zaposleni osvojili potrebno znanje. Zanimiv je tudi podatek, da so zaposleni po tehnološko naprednem usposabljanju poročali o precej večji samozavesti pri opravljanju delovnih nalog. Prav tako so se počutili bolj povezane s sodelavci.


Hibridni način dela

PwC poroča, da namerava skoraj tretjina (32 %) menedžerjev TMT podjetij zaposlenim še naprej ponujati omejeno dela na daljavo, torej hibridni način dela. Enak delež vodstev pa bo tekom raziskav ocenilo, koliko dela je mogoče opraviti izven pisarne, nato pa bodo sprejeli končne odločitve. Vse bolj se zdi, da prihodnost dela na področju tehnologije, medijev in komunikacij nikoli več ne bo enaka. Kar 65 % podjetij pravi, da se je delo na daljavo izkazalo za plodno, ponekod celo bolj kot pred pandemijo. S to oceno se je strinjalo tudi 45 % zaposlenih. Zaposleni imajo drugačno percepcijo od delodajalcev. Tisti, ki so bolj vajeni živega stika in sodelovanja v pisarni, se morajo na novo realnost še privaditi. Delodajalci medtem ocenjujejo splošne meritve, ki so se izkazale za dobre. Napovedi kažejo, da bo kar 47 % podjetij v različnih panogah tudi po koncu pandemije zaposlenim omogočilo delo na daljavo.


Delo na daljavo, pametno delo

Internet stvari (IoT) že nekaj časa spreminja način dela, toda z vse večjim številom oddaljenih delavcev, kar je povzročila pandemija covida-19, je ta tehnologija lahko zablestela. IoT lahko ustvari prilagojen delovni prostor za vse vrste podjetij. Lahko ustvari in ponudi prilagojene rešitve za posebne težave, ki se pojavljajo. V delovnem prostoru se vsak dan prepleta toliko možnosti in spremenljivk, da jih ljudje sami ne morejo učinkovito upravljati, IoT pa preko pametnih naprav reši edinstvene ali nejasne spremenljivke in jih obrne v prid uporabnika. Z uporabo IoT lahko mnogi oddaljeni delavci delajo pametneje, hitreje in varneje. Vse to pa z lokacije po njihovem izboru.


Fleksibilno življenje

Po podatkih ameriškega statističnega urada je skoraj tretjina ameriške delovne sile in polovica vseh "informacijskih delavcev" sposobna delati od doma. Čeprav število ljudi, ki delajo delno ali v celoti na daljavo, že leta narašča, je pandemija temu trendu dala viden pospešek. In kako ljudje in podjetja dejansko občutijo delo od doma? Podatki so presenetljivi, saj si kar 98 % sodelujočih v raziskavi želi vsaj delno nadaljevati z delom na daljavo do konca svoje poklicne kariere. Zaposleni na prvo mesto dobrobiti oddaljenega dela postavljajo fleksibilen urnik, sledi možnost dela iz katere koli lokacije brez vožnje na delovno mesto ter več časa za družino.Viri: WEF, PwC, McKinsey, Intelligent Cities Challenge, Reworked, Visualcapitalist.com


Vas zanima več o mobilnih aplikacijah prihodnosti?