3 področja, kjer bo 5G prinesel koristi uporabnikom

Tehnologija 5G prinaša še višje hitrosti prenosa podatkov, vendar je veliko več kot zgolj to.


Omrežja 5G bodo poleg večjih kapacitet omogočala tudi ločene in odzivnejše komunikacijske poti za povezovanje naprav z napravami (tudi) za potrebe domačih uporabnikov, napredek na področju medicine in še marsikaj.


Visoke hitrosti do in od uporabnika

V omrežju 5G bodo uporabniki že v prvi fazi dosegali višje hitrosti kot v obstoječem omrežju LTE/4G, po podelitvi dodatnih frekvenčnih pasov in razvoju omrežja pa bodo možne hitrosti tudi do 10 Gbit/s, znatno krajši bodo odzivni časi, uporabnikom bodo na voljo nove storitve na vse bolj napredni terminalski opremi. Bistveno večje bodo tudi hitrosti prenosa v smeri od uporabnika proti omrežju, kar je vse bolj pomembno predvsem zaradi razvoja video storitev.


Internet stvari

Internet stvari (angleško Internet of Things ali IoT) opisuje omrežje fizičnih predmetov, »stvari«, ki imajo vgrajene senzorje, programsko opremo in druge tehnologije za povezovanje in izmenjavo podatkov z drugimi napravami in sistemi prek interneta. Takšen primer v posameznikovem domu predstavlja sistem pametnega doma, torej hiše in stanovanja, v katerih je možno električne naprave (luči, centralne peči, klima naprave, senčila, računalnike, televizorje, Hi-Fi naprave, nadzorne kamere in varnostne sisteme itn.) upravljati na daljavo s pomočjo pametne naprave (npr. pametnega telefona, tablice ali računalnika). Pametni domovi sicer že obstajajo, bo pa 5G povečal in izboljšal spekter uporabnosti na tem področju. Predvsem pa bo uporabnost pametnih naprav razširil tudi na pametna mesta, tovarne, kmetijstvo in skupnosti.Napredek na področju medicine

Na področju medicine se pogosto omenjata telemedicina in telezdravje. Izraz telezdravje vključuje široko paleto tehnologij in storitev za zagotavljanje oskrbe bolnikov in izboljšanje zdravstvenega sistema kot celote, nanaša se torej na širši obseg oddaljenih zdravstvenih storitev kot telemedicina. Telezdravje je definirano kot klinična obravnava na daljavo, ki vključuje tudi ne-klinično (zdravstveno vzgojo, administrativne storitve in raziskovanje).

Telemedicina pa pomeni uporabo elektronskih komunikacij in programske opreme za zagotavljanje kliničnih storitev pacientom brez osebnega obiska. Telemedicina vključuje storitve, namenjene oddaljenemu spremljanju kroničnih bolezni, povečanju dostopnosti zdravniških specialističnih storitev na podeželju, podpori specialistov splošnim zdravnikom in patronažnim sestram, zdraviliščem, zavarovalnicam, izmenjavi in pridobivanju drugega mnenja itd.


Področij, na katerih bo 5G imel pozitiven vpliv na posameznika, je veliko in pričakujemo lahko, da nam bo tehnologija 5G na marsikaterem področju olajšala življenje.


Preberite tudi o pametnih prometnih sistemih in industriji 4.0.